Cova dels monos 1/2: Guia per a visitar-la

La cova dels monos es troba al terme de Quatretonda, a l'alt de les Foietes. Vos deixem l'enllaç del track amb la situació de l'aparcament i de la boca.

Track - Cova dels monos 

Monos és una cavitat de 108 metres de profunditat, que presenta una infinitat de formacions de gran bellesa en els últims metres. El seu descens és tècnic, però no difícil. Deixem ací baix la topografia, realitzada en 2019 per Ian i altres companys del grup CMEX.



Arribats a la boca, i després de superar el xicotet ressalt de dos metres, ens trobem en una xicoteta entància de menys de 3 metres quadrats, passem en direcció nord-oest pel costat d'un bloc superant un estret desfonde per a just després girar a l'esquerra a través d'un pas entre blocs de sostre baix. Una vegada passat ens trobem amb destrepe d'uns dos metres i de seguida baixarem per una rampa d'arena que comença en direcció nord i gira en direcció est fins a trobar l'inici de la instal·lació amb un passamans d'aproximació a la capçalera del primer pou, d'uns 8 metres, si ens fixem, ens trobem damunt d'un bloc encastat. La capçalera d'aquest primer pou és una mica incòmoda però una vegada posat el desviador el descens és bastant millor.



En la base del pou, en lloc de baixar fins a la sala gran, hem de seguir per un curt passamans al voltant d'un gran bloc, al final del passamans prosseguirem amb el nostre descens en forma de rampa fins a arribar a un pou vertical, en el qual trobarem un desviador a uns 3 metres de la capçalera. En la base del pou podem triar entre dos camins: un en direcció sud, a través del qual connectarem amb la cavitat de Cánters; i en direcció nord, l'altre camí ens porta a una rampa bastant argilosa d'uns 5 metres, que acaba en una sala coneguda com “el menjador”. Aquesta sala presenta un marcat pendent en direcció est, fins que es fa estreta i el pendent es torna ascendent. En aquest pas, conegut com “el caragol”, donarem un gir de 180 graus mentre pugem. Al final del caragol, trobem un pou de 10 metres situat en una diaclasa que creua perpendicularment a la diaclasa principal. En la base d'aquest pou trobem un pas estret que hem d'assegurar perquè just després de passar-lo trobarem alguns desfondes. Després del segon pas estret cal seguir assegurats fins a la capçalera d'una rampa d'aproximadament 4 metres. Després de la rampa trobem un pou estret d'uns 8 metres, amb un desviador que es troba a molt poca distància de la capçalera. Superat aquest pou, deixem de veure el material margós que havia abundat al llarg de tot el nostre recorregut per la cavitat per a passar a una diaclasa totalment diferent tant en volum com en bellesa. Trobarem una capçalera que ens permet començar a descendir un pou de 15 metres en el qual als pocs metres a causa del canvi de direcció, de nord a sud, trobarem una segona capçalera, després continuarem superant un fraccionament i un desviador. A meitat d'aquest pou, ens comencen a sorprendre les formacions de calcita perquè de sobte, després de passar uns metres estrets, ens trobarem completament envoltats per elles, i ens acompanyaran fins al final de la cavitat. 




Una vegada en la base, seguim per un passamans fins a l'inici del pou de l'òrgue. Passem un desviador i arribem a la capçalera de l'últim pou, d'uns 27 metres. En la base d'aquest pou, i per motius de conservació, ens haurem de llevar l'equip per a acabar la visita a la cavitat. En direcció nord trobem un destrepe que ens porta uns 10 metres entre precioses formacions.



De tornada a la base del pou i en direcció contrària, trobem un pas estret descendent (pas dels ous), també entre formacions de calcita. Superat aquest pas cal extremar les precaucions i evitar coste el que coste trepitjar el llit del riu. És important perquè aquest està cobert per una fina i fràgil capa de calcita, en la qual trobarem clotets amb pisolites que continuen el seu procés de formació de manera activa i esperem que continuen creixent durant tota la nostra vida.







Per últim, vos deixem la fitxa tècnica de la cavitat amb el material necessari per al seu descens. La fitxa està actualitzada a l'estat actual de Monos, que compta amb ancoratges químics en la pràctica totalitat de la instal·lació. Vos parlem d'açò en la propera publicació! 

Esperem que vos resulte tan útil com interessant tota aquesta informació. Conteu-nos si teniu previst visitar-la, o bé, si ja ho heu fet, què vos ha paregut. Vos llegim als comentaris!


*Els ancoratges naturals i desviadors estan insta·lats en fixe. Recomanem portar algun tèxtil per substituir-los en algun punt si es troben deteriorats.

Comentaris

  1. Hola Ací Baix.
    Moltes gràcies per tota la informació respecte a la sima del Monos!
    No la coneixíem i esperem visitar-la prompte.
    Centre Excursionista Carcaixent.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada